funkcja f.
funkcja: 1. Funkcja f(x)=(x−2)2 dla argumentu −12 przyjmuje wartosc
2. Dziedzina funkcji f(x)=√x+16 jest zbiór :
Prosze o pomoc. I opis zadan.
15 lis 17:10
15 lis 17:11
funkcja: liczba argumentów dla których funkcja f(x)=x2+2x+1 przyjmuje wartosc 1 jest rowna:
15 lis 17:19
krystek: f(x)=1 ⇔ x2+2x+1=1 i licz
15 lis 17:20
Ingham: 3) f(x) = 1
x2 + 2x + 1 = 1
x2 + 2x = 0
x = ... lub x = ..
ile jest argumentów (iksów)?
15 lis 17:20
funkcja: w odpowiedzi jest, ze dwa argumenty ,ale jakie ?
15 lis 17:23
krystek: I jeszcze nie widzisz obliczeń INGHAM
15 lis 17:23
funkcja: ja tez nie widze
15 lis 17:27
krystek: x(x+2)=0 x=0 lub x=−2
15 lis 17:30
funkcja: aaa. no tak

mam kolejne : funkcja f(x)=ax+b dla argumentu 1 przyjmuje wartosc 4. Wobec tego
suma wspolczynników a i b jest równa :
dochodze do postaci 4=a+b i nie wiem co zrobic

.
15 lis 17:32
15 lis 17:34
funkcja: yyy.. głupia jestem. nie krzycz...

miejscem zerowym funkcji f(x)=(x−4)(x−2)(x−1)(x+2)
/(x
2−4)(x
2−1) jest liczba:
15 lis 17:38
funkcja: PONAWIAM PYTANIE !
miejscem zerowym funkcji f(x)=(x−4)(x−2)(x−1)(x+2)/(x2−4)(x2−1) jest liczba:
a także taka treść :
Znajdź argument, dla którego funkcja f(t)=(t+3)2 − (t+2)2 przyjmuje wartość 20.
15 lis 22:33
funkcja: moze ktos pomoc
15 lis 22:46
Piotr:
1. dziedzina. policz kiedy mianownik =0 i wyrzuc z dziedziny. ulamek = 0 gdy licznik =0.
PAMIETAC o dziedzinie !

2. (t+3)
2 − (t+2)
2 = 20
15 lis 22:55
funkcja: to jak mam to zrobić ? (x
2−4)(x
2−1)=0 (x−4)(x+4)(x−1)(x+1)=0

i co dalej?
15 lis 23:01
aniabb: każdy nawias równy zero
15 lis 23:02
funkcja: czyli z tego wychodzi x=4,−4,1,−1 i to samo mam zrobic z gora ? to z góry wyjdzie x=4,2,1,−2
15 lis 23:04
Piotr:
iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0.
zajmijmy sie mianownikiem.
(x2−4)(x2−1)=0
ze wzoru skroconego mnozenia a2 − b2 = (a−b)(a+b)
(x−2)(x+2)(x−1)(x+1) = 0
x = 2 lub x= −2 lub x=1 lub x= −1
D = R\ { −2 ; −1; 1 ; 2}
15 lis 23:05
Piotr:
ale przeciez źle rozłozylas
15 lis 23:05
funkcja: w odpowiedziach jest ze miejscem zerowym jest liczba 4.
15 lis 23:10
Piotr:
no i to dobra odpowiedz.
licznik przyrownujemy do 0
(x−4)(x−2)(x−1)(x+2) = 0
x = 4 lub x = 2 lub x= 1 lub x = −2 wszystkie oprocz 4 do dziedziny nie naleza.
15 lis 23:15
funkcja: Mam tez problem z takim zadaniem : Funkcja f okreslona jest w zbiorze R w nastepujacy sposob:
jesli a∊<2n−1 ; 2n+1) dla pewnej liczby n∊C, to f(a) jest liczba parzysta nalezaca do zbioru
<2n−1 ; 2n+1).
a) Wyznacz f(8),f(−5),f(11,5) b) Podaj Zbiór Wartosci funkcji f c)Podaj miejsca zerowe
funkcji.
Probowalam , głowilam sie nad tym ale kompletnie nie wiem jak to zrobic.
15 lis 23:28
funkcja: pomozecie
15 lis 23:44