planimetria
ddjj: podstawy trapezu równoramiennego mają długość 12cm i 6 cm.Oblicz pole i długość ramion tego
trapezu, jeżeli jego przekątna przecinają się pod kątem prostym.
18 maj 22:13
Eta:
Pomagam

rysuję. .. cierpliwości
18 maj 22:37
Bogdan:

Może ten rysunek będzie pomocny.
18 maj 22:48
Bogdan:
Witam Eto

Przepraszam, nie widziałem Ciebie kreśląc rysunek.
18 maj 22:50
Eta:
to IEBI = 3
IAEI = 12 − 3 to IAEI= 9
z tw. Pitagorasa w trójkątach : ABO i COD
wyliczamy x i y
bo: x
2 + x
2 = 12
2 => 2x
2 = 144 => x
2 = 72 =>
x = 6√2
i y
2 + y
2 = 6
2 => 2y
2 = 36 => y
2 = 18 =>
y = 3√2
więc : IACI = x +y =>
IACI = 9√2
więc z trójkata prostokątnego AEC mamy:
h
2 = IACI
2 − IAEI
2 => h
2 = 81*2 − 81 => h
2 = 81
to
h= 9
wylicz "k" z twierdzenia Pitagorasa
k
2 = h
2 + 3
2
i mając k i h policz pole ze wzoru
18 maj 22:52
Eta:
Witam Bogdanie

Ja podałam troszkę inny sposób rozwiązania, więc z Twojego rysunku
właściciel postu może rozaiązać to zad, jeszcze inaczej
18 maj 22:54
sam: ludzie, jesteście niemożliwi

dziękuję wam bardzo

D
chylę głowę
18 maj 22:56
18 maj 22:57
Eta:
sam ..... obliczenia moje są zgodne z rysunkiem Bogdana
, więc wszystko "gra"
18 maj 22:59