funkcja uzasadnij
adaś:
Uzasadnij że funkcja f(x)=2x2 + √5x − 1 dla każdego argumentu x∊(1;+∞) przyjmuje wartość
większą od 3.
od czego tu zacząć?
15 lis 16:53
bezendu1990: podstaw jakąś liczbę z przedziału i masz odp

f(2)=2*2
2+
√5*2−1=
7+2√5
15 lis 16:57
adaś: na pewno tylko tyle wystarczy?
15 lis 17:06
bezendu1990: tak masz dowód przeprowadzony bo wynik jest większy od 3 a to miałeś udowodnić

i to koniec
zadania
15 lis 17:07
MQ: Nie mąć bezendu1990.
Ma udowodnić dla każdego argumentu.
15 lis 17:09
Bogdan:
Zgadzam się z MQ, wstawienie liczby to nie jest żaden dowód.
15 lis 17:10
MQ: Ja bym to zrobił tak:
1. wsp. wierzchołka paraboli −b/2a=−√5/4
15 lis 17:14
adaś: przecież wierzchołek jest ujemny, o co chodzi?
15 lis 17:16
Ingham: można też tak
f(x) = 2x2 + √5x − 1
rozwiązać nierówność
f(x) > 3
i sprawdzić, czy rozwiązanie rzeczywiście mieści się w przedziale (1, +∞)
f(x) > 3
2x2 + √5x − 1 > 3
2x2 + √5x − 4 > 0
Δ = ..
x1 = ..
x2 = ..
x ∊ ...
15 lis 17:16
MQ: Czyli od −√5/4 funkcja jest rosnąca, bo a=2>0
Liczę f(1)=2*12+√5*1−1=1+√5>3
Ponieważ f. w szukanym przedziale jest rosnąca, więc na całym przedziale >3
15 lis 17:17
MQ: Sorry, ale za wcześnie klepnąłem enter i przerwałem to rozumowania.
15 lis 17:19