Pierwuastki zespolone
Joke Master: Jak policzyć pierwiastki zespolone z
− pierwiastek 4 stopnia z (−4)
Pomoże ktoś, bo nie wiem czy rozwiązuję poprawnie.
Wiem że interpretacją geometryczną będzie kwadrat.
15 lis 16:46
Joke Master: Jakby ktoś potrafił to zrobić w 15 minut był bym dźwięczny.
15 lis 17:01
Krzysiek: To zapisz Swoje obliczenia to ktoś sprawdzi czy poprawnie rozwiązujesz.
15 lis 17:02
Joke Master: No więc moduł mam = +4
cos fi = −1 sin fi = 0
α=1/2π
wzór bazowy 4(cosπ/2 +isinπ/2)
z1=4(cos π+ isinπ)
z2=4(cos 3/2π + i sin 3/2π)
z2=4(cos 2π + i sin 2π)
z2=4(cos 5/2π + i sin 5/2π)
co aje mi
z1=1+i
z2=1−i
z3=−1−i
z4=−1+1
15 lis 17:09
Joke Master: Chyba z2 powinno być zmienione z z4, źle przepisałem
15 lis 17:10
Krzysiek: α=π
| | α+2kπ | | α+2kπ | |
4√z=|z|1/4 (cos( |
| ) +isin( |
| ) ) |
| | 4 | | 4 | |
dla k=0, z
1 =
4√|z| (cosπ/4 +isinπ/4) =
√2 (
√2/2 +i
√2{2} )=1+i
itd. odpowiedzi są dobre ale jak do nich doszedłeś to ja nie wiem...
15 lis 17:21
Joke Master: Ok czemu α=π a nie 1/2π? Bo z tym mam problemy.
15 lis 17:23
Krzysiek: z=−4
więc jest to punkt (−4,0) na płaszczyźnie zespolonej i argument to kąt pomiędzy dodatnią osią
OX a wektorem o początku w (0,0) i końcu (−4,0)
15 lis 17:25
Joke Master: A no tak ujemna oś ox. FAkt wieć punkty źle wyznaczayłem bo na rysunku mam na osiach a tak nie
będą , dobra zrozumiałem błąd.
Dzięki za pomoc .
15 lis 17:26