Rozwiązać równania trygonometryczne.
Bartek: Witam.
Mam dwa równania, z którymi mam problem

sinx=−sin2x
sin
2x+cosxsinx=0
15 lis 16:29
ICSP: sinx + 2sinxcosx = 0 ⇒ sinx(1 + 2cosx) = 0
dokończ
sin
2x + cosxsinx = sinx(sinx + cosx) = 0
| | π | |
dokończ korzystajac z lematu : sinx + cosx = √2(sin(x + |
| )) |
| | 4 | |
15 lis 16:32
Saizou : a)
sinx=−sin2x
sinx+sin2x=0
sinx+2sinxcosx=0
sinx(1+2cosx)=0
sinx=0 lub 1+2cosx=0
2cosx=−1
a to już potrafisz odczytać
b)
sin
2x+cosxsinx=0
sinx(sinx+cosx)=0
sinx=0 lub sinx+cosx=0
sinx=−cosx
15 lis 16:35
Bogdan:
a) albo od razu: sinx = sin(−2x) ⇒ x = −2x + k*2π lub x = π + 2x + k*2π
15 lis 16:39