geo ary procent składany
***pola***: ufundowano rentę na 5 lat. Wpłacił 20 000zł do banku, w którym oprocentowanie to 8% w skali
roku. kapitalizacji odsetek co 3 miesiące. pierwsze wypłata ma być po 3 miesiącach i każda
kolejna co 3 miesiące. wypłat w jakiej wysokości można się spodziewać?
18 maj 21:53
pola: Tylu tu matematyków, a żadne pomóc nie potrafi?
pozdrawiam
25 maj 20:26
pola: POMOCY

! dręczy mnie to zadanie od dłuższego czasu!
27 maj 15:37
Eta:
Witam

Zadałam sobie trudu i znalazłam wzór ( masz go nawet w podręczniku kl.II LO)
K*
p100*m(1 +
p100*m)
n*m
r=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
[(1 +
p100*m)
n*m − 1]
gdzie
r −−− kwota wypłacanej sumy co 3−y miesiące :
K= 20 000 zł
p= 8%
n= 5lat
m= 4 −−− bo kapitalizacja co 3−y m−ce , czyli 4−ry razy w roku
podstaw dane i policz r −−−−
powinno Ci wyjść ok.
1 223 zł
( liczyłam

będziesz tam mieć (1,02)
20 ≈ 1,4859 ( policz na kalkulatorze)
27 maj 16:40
ghjhg: γΔ⇒⇒k⇔gkkjljkgggΩ654+2
∃
27 maj 17:17
27 maj 17:39
Agata: czy mógłby mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tych zadań

?
zad1. Obliczyć wartość 18000 zł po 20 latach, jeżeli w tym okresie zmieniała się stopa
procentowa następująco:
1) przez pierwsze 28 kwartałów obowiązywała stopa 6,5% w skali roku
2) przez następne 11 półroczy 2% kwartalnie
3) przez pozostały okres 3% w skali półrocza.
Kapitalizacja odsetek w omawianym okresie odbywa się półrocznie z góry.
zad2. Obliczyć wartość wkładów oszczędnościowych jeżeli wpłaty w wysokości 300 zł dokonano na
początku każdego miesiąca przez 17 lat. W omawianym okresie kapitalizacja odsetek odbywa się
raz w roku, a roczna stopa procentowa wynosi 5,65%.
zad3. Obliczyć średnią stopę procentową miesięczną, jeżeli w okresie 11 lat zmieniała się stopa
procentowa następująco:
1) przez pierwsze 3 lata obowiązywała stopa procentowa wynosząca 7% w skali roku
2) przez następne 3 półrocza 2,2% półrocznie
3) przez pozostały okres 1,5% kwartalnie
Zastosuj kapitalizację z dołu w całym okresie.
Bardzo kogoś z Was proszę o pomoc
26 cze 09:01