Ostrosupy
agata: Oblicz objętość i pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wysokość jest
równa 6 a kąt między ścianą boczną a podstawą jest równy 45 stopni (najlepiej z rysunkami).
Proszę o pomoc, PILNE !
15 lis 15:56
Artur_z_miasta_Neptuna:

α = 45
o
wyznacz wysokość podstawy i wysokość ściany boczne
| | 1 | |
podstawa to trójkąt równoboczny (stąd wiadomo że podstawa czerwonego trójkąta wynosi |
| h |
| | 3 | |
podstawy), a ściany boczne to trójkąty równoramienne (majac podtawę i wysokość masz ich pole)
do dzieła
15 lis 16:01
agata: a mógłbyś podać mi wyniki ? bo nie wiem czy dobrze ogarnęłam
15 lis 16:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
to ile Ci wyszlo

napisz tutaj obliczenia wszystkie
15 lis 16:11
agata: h podstawy = 18
bok podstawy czyli a=12{p}3
Pp= 108{p}3
V= 216{p}3
h ściany bocznej = {p}72
i nie wiem co dalej z tym polem całkowitym ...
15 lis 16:17
agata: tak gdzie {p} jest oczywiście pierwiastek tylko pomyliłam się w tych oznaczeniach
15 lis 16:18
agata: 
15 lis 16:35