znajdz wzór jawny
ada: Zysk z pewnej działalności wyniósł w pierwszym miesiacu 2(milionuy euro). w kazdym nastepnym
miesiacu zysk z tej dzialalnosci był równy podwojnemu zyskowi z poprzedniego miesiaca
pomniejszonemu o 1 milion euro. znajdz wzór jawny na Zn− zysk z tej działalnosci w n−tym
miesiacu
15 lis 15:42
Paul: q=2
a1=2000 000
an=2000 000 x 2−1
15 lis 15:48
+-: 2n+1
15 lis 15:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
a1 = 2mln
a2 = 3mln
a3 = 5mln
a4 = 9mln
a5 = 17mln
....
15 lis 15:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
już wiesz jaki będzie wzór ogólny
15 lis 15:57
ada: i to całe rozwiazanie jest ?
15 lis 15:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
ada ... a jak myślisz

czy wyznaczyłem wzór ogólny (z
n)

niee
Tobie to zostawiam ... trochę zainteresuj sie tym co wlaściwie masz zrobić. Bo nic Ci nie da
to, ze Ci podam wynik. podpowiem tylko że żadna z wczesniejszych odpowiedzi nie jest
prawidłowa
15 lis 16:03
ada: to napisz w jaki sposób to rozwiazac bede wdzieczna
15 lis 16:28