Algebra , prosze z wytłumaczeniem :) proste równanie.
aa: y =
√112x2 jak to rozwiązać ? czy poprawny wynik to y = 4{7}x ? bo tyle mi wyszło...

Pozdrawiam.
15 lis 15:33
think: ano zgadza się
15 lis 15:35
ICSP: odp 4|x|√7
15 lis 15:43
aa: Super dzieki

a prosze o jeszcze jedno . y=4
√7+2{7} mam wyliczyć pkt. przecięcia z osią OY.
Wiem ze jest to 2
√7 co wynika ze wzoru. Aczkolwiek próbowałem to także (dla poćwiczenia)
wyliczyć przekształcając wzór i podstawiając do 0. I nie potrafie tego wyliczyć. Mógłby to
ktoś dla mnie zrobić ?
Czy poprawnie przekształciełem wzór (bo w zasadzie jestem pewny że źle) x=
74−
12.
Przeniosłem stronami , pomnożyłem razy 7 i podzieliłem przez −4.
Jeśli walnąłem jakiś kardynalny bład to przepraszam. Ale dopiero zaczynam nauke i nie mam
obycia.
15 lis 15:58
ICSP: f(x) = 4√7 + 2√7 = 6√7
f(0) = 6√7
15 lis 16:00
aa: źle przepisałem. Umknął mi x. y=4√7x+2√7 i teraz chce obliczyć wartość jaka musze podstawić
za y aby x=0.
15 lis 16:21
ICSP: wstaw z x zero i oblicz y

To chyba nie jest takie trudne ?
15 lis 16:21
aa: no tak. Wyszło. Dzieki wielkie
15 lis 16:31