Oblicz granice ciągu
Adam: oblicz granice ciągu
1) an= √3n+2 − √3n
2) an= ((3n+1)/(n+2))3
15 lis 15:18
Adam: i jeszcze jedno
an= (2n2 + cosn)/(5n2+(−1)n)
15 lis 15:20
Krzysiek: | | a2 −b2 | |
1)korzystasz ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
2) ułamek podziel przez 'n'
3)licznik i mianownik podziel przez n
2
15 lis 15:32
Adam: ok dzięki

to do pierwszego a pozostałe 2 jak wyliczyć?
15 lis 15:37
Adam: sorki nie zczaiłem w pierwszej chwil, juz wszystko wiem dzięki za pomoc
15 lis 15:39
Adam: Dobrze wyliczyłem 2 podpunkt?
| | n(3+1/n) | | 3 | |
( |
| )3= ( |
| )3= 27 |
| | n(1+2/n) | | 1 | |
15 lis 15:58
Krzysiek: ok, tylko brakuje oznaczenia,że liczysz granice. bo te równości nie zachodzą.
15 lis 16:04
Adam: wiem, wiem pisałem na szybko. Dzięki wielkie za pomoc
15 lis 16:09