??
Mleko: Dane są odcinki o długościach a,b,1,c. Podaj konstrukcję odcinka o długości:
a) ab
b) a/b
c)ab/c
18 maj 21:50
tim: Interesujące zadanie...
18 maj 21:55
tim: www.wodn.lodz.pl/wodn/download/NN/1065550736462Konstrukcje%20odcinkowe.doc
Może to ci pomoże.
18 maj 22:01
18 maj 22:03
tim: Powinno ci pomóc.
18 maj 22:06
Mleko: niestety nic nie pomaga...
18 maj 22:27
AS:

Punkty a) i b) są bez sensu/
W a) a*b reorezentować może ploe pewnego prostokąta
W b) stosunek dwóch odcinków
c) m ∥ n
z tw. Talesa a/c = x/b ⇒x = a*b/c
19 maj 14:39
kleks: →Δδβ□gfggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg
ggggggggggggggg→jakie zryte zadnie
19 maj 14:55
Basia: Drogi Asie punkty a) i b) wcale nie są bez sensu.
Zajrzyj do linku podanego przez Tima. Tam konstrukcja takich odcinków jest (bodajże w punkcie 5
i 6 dokładnie opisana)
19 maj 15:06
tim: Ale nie powiem, zadanie świetne
19 maj 15:23
Mleko: Zadanie jest glupie...:(
19 maj 20:34
RunMan: Głupie? Ja na poprzedniej kartkówce na takiej samej zasadzie musiałem skonstruować odcinek x=
a3 / b2
19 maj 20:45
Mleko: I o co w tym chodzi?:((
19 maj 20:46
tim: RunMan: Ja bym zrobił najpierw Talesa a oraz a, potem a
2 oraz a, potem b oraz b i a
3 oraz b
2
19 maj 20:47
RunMan: No tak też zrobiłem, mówię im tylko, żeby nie jęczeli − tutaj jedna konstrukcja, ja na 3 miałem
5 min
19 maj 20:51
tim: Prosty Tales

A jak nie, (konstrukcje typu a + a
√2) robimy na kwadracie i kole
19 maj 20:53
AS: Przecież miarowo ab reprezentuje pole powierzchni pewnej figury to jak może być
odcinkiem
a/b jest pewną liczbą która mówi ile razy jeden odcinek jest większy od drugiego.
Ukłony dla Basi i wszystkich innych którzy interesują się matematyką.
20 maj 09:07
Basia:
Nikt nie mówi o mnożeniu miar, jedynie o mnożeniu liczb odpowiadających długościom
odcinków a i b.
|a|=2
|b|=3
Konstruujesz odcinek o długości 2*3=6
20 maj 09:43
AS:

Konstrukcja odcinka a
3/b
2 przy danych a i b
a
3 a*a a a a*a
y = −−− = −−−*−− = x*−− gdzie x = −−−
b
2 b b b b
1 konstrukcja na podstawie tw. Talesa a/b = x/a
2 konstrukcja a/b = y/x
20 maj 09:55
AS: Oj Basiu,Basiu!
Coś się mocno pokręciło w pojęciach.
To co sugerujesz jest odkładaniem odcinka |a| pewną ilość razy
na prostej np, 3*|a|
20 maj 11:05
Basia: I dokładnie o to w tym zadaniu chodzi. Tyle, że b może być równie dobrze liczbą niewymierną.
Dlatego sprawa nie jest wcale taka prosta, ani oczywista.
Np.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b
Można zmierzyć a, można zmierzyć b.
Można skonstruować odcinek o długości a*b
A jak to się robi dokładnie opisano w dokumencie, do którego link podał Tim.
http://tnij.org/de7e
20 maj 12:15
Basia:
1b =
ac
c = a*b
i to cała filozofia
20 maj 12:24
AS: Nie chcę nikogo na siłę przekonywać.
Ale w wyrażeniu c = a*b naprawdę jest c = a*b/j gdzie j jest odcinkiem jednostkowym.
20 maj 12:38
Basia:
To skonstruuj odcinek o długości 5√234,77*7√123456,9876
20 maj 14:24
tim: Jaka zacięta dyskusja
20 maj 14:29