Znajdź asymptoty
sessbang: Bardzo proszę o pomoc!
f(x) = 2 + 3x−1
15 lis 14:52
Bogdan:
| | A | |
Zapis funkcji homograficznej w postaci kanonicznej f(x) = |
| + q od razu wskazuje |
| | x − p | |
asymptoty: asymptota pozioma y = q, asymptota pionowa x = p
15 lis 14:58
sessbang: Bardzo dziękuję, co do asymptoty pionowej się zgadzam, jednak zgodnie z odpowiedziami wg mojego
wykładowcy, asymptota pozioma to y=0
15 lis 15:02
Bogdan:

To jest wykres Twojej funkcji (II klasa LO)
15 lis 15:07
Bogdan:
W tym przypadku asymptota pozioma y = 2, asymptota pionowa x = 1.
| | 3 | |
Można oczywiście obliczyć granicę limx→±∞ (2 + |
| ) |
| | x − 1 | |
15 lis 15:09