...
lukasz1: wykazać, ze nie istnieje granica
lim 4x * (cos4x + 1)
x→+∞
Robiłem z definicji heinego ale nie wychodzi, w ogole jak sie przyjrzalem to widac ze to zawsze
bedzie dążyć do +∞, bo w nawiasie cos4x jaki by nie byl +1 to pomnozone to razy 4∞ bedzie ∞,
co jest? co zle rozumuje?
15 lis 14:22
Ann: cos4x moze przyjac wartosc zero wie tu ci sie sypie wszystko bo wtedy otrzymujesz symbol
nieoznaczony
15 lis 14:25
lukasz1: ale 0 +1=1, ale chyba chodzilo Ci o to że caly nawias moze pryjac wartosc 0.
Więc jak to zroibc?
15 lis 14:33
15 lis 14:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak Ci z heinego nie moglo wyjść

to jakie podciągi wybrales
15 lis 14:40
lukasz1: zeby cosx=−1 wziałem 4an=π+2nπ, i na tym koniec bo wychodzi ∞*0?
15 lis 14:46
lukasz1: a drugi byle jaki abym znal wartosc cos, np 4bn=2nπ
15 lis 14:49