;(
Zuzia: wyłacz czynnik przed znak pierwiastka 3√823
wlacz czynnik przed znak pierwiastka 16√10
usun niewymiernosc z mianownika 34−√7
15 lis 14:11
bezendu1990: | 3 | | 4+√7 | | 12+3√7 | |
| * |
| = |
| |
| 4−√7 | | 4+√7 | | 42−(√7)2 | |
15 lis 14:22
Zuzia: dziekuje a noznaby mi wytlumaczyc jak reszte zrobic?
15 lis 14:28
aniabb:
16 = √162 = √256
więc
16√10 = √256*√10 = √2560
15 lis 14:31
aniabb: w pierwszym chyba masz błąd
15 lis 14:32
bezendu1990: w tm drugim chyba powinno być wyłącz czynnik pod znak pierwiastka
15 lis 14:33
Zuzia: aha kumam a to pierwsze?
15 lis 14:43
aniabb: w pierwszym masz błąd
15 lis 14:51
aniabb: 823 nie rozkłada się na czynniki nie da się wyłączyć nic
15 lis 14:51
Zuzia: jak to bład w tym 3√832
15 lis 14:52
aniabb: gdyby było 3√328 = 3√8*41 = 23√41
15 lis 14:53
aniabb: w treści na górze masz 823 a nie 832

wtedy
3√64*13=4
3√13
15 lis 14:55
Zuzia: tak mam podane wiec niewiem to znaczy ze sie nie da tego pierwszego zrobic?
15 lis 14:55
aniabb: ŹLE PRZEPISAŁAŚ za pierwszym razem
15 lis 14:57
Zuzia: aha moja wina zle wpisalam sorki
15 lis 14:57
aniabb:
zad.1 3√832 = 3√64*13 = 43√13
15 lis 14:58
Zuzia: dziekuje
15 lis 15:01