wzajemne położenie prostej i okręgu
Liliana: mam kilka zadan prosze o pomoc i w miare możliwości wytłumaczenie :
1. oblicz odległość punktu p od prostej l, jeśli
p(1,3) l:y−3=0
2. określ wzajemne położenie prostej l i okręgu o , jeśli
o: (x+5)2+y2=1
l:y=x−5
3. wyznacz współrzędne punktów współnych ( o ile istnieją ) prostej l i okręgu o(S,r). W każdym
przypadku wykonaj rysunek ..
0:x2+y2=9
l:y=1/3x−1
4.napisz równanie stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k
o:(x−2)2+(y−1)2=4
k:y=2x
5.napisz równania stycznych do okręgu o i prostopadłych do prostej k
o:(x+2)2+(y−3)2=1 k:y=x
6. napisz równanie stycznych do okręgu o i przechodzących przez punkt A , jeśli :
o: x2+y2=4
a(6,−2)
7. zbadaj w zalęzności od wartości parametru m (m∊r) liczbe punktów współnych okręgu o z prostą
l, jeśli :
o: x2+y2=25
l:4x+3y=m
15 lis 14:01
think: zadanie 1. wzór
Ax + By + C = 0 oraz P = (a, b)
d = U{|Aa + Bb + C|}{√A2 + B2
zadanie typu podstaw do wzoru...
15 lis 14:06
Liliana: ok, ok. trzeba podstawić do wzoru. Mam raczej problem z zadaniami od 3 włącznie..
15 lis 14:09
think: zadanie 2.
możliwości dwie
1) narysować układ współrzędnych, zadaną prostą i zadany okrąg i z obrazka odpowiedzieć, czy są
rozłączne, styczne, czy prosta przecina okrąg w dwóch punktach
2) można rozwiązać równanie kwadratowe
(x + 5)2 + (x − 5)2 = 1 i w zależności od tego co wyjdzie Δ > 0⇒ dwa punkty wspólne; Δ = 0⇒
obiekty styczne; Δ < 0 ⇒obiekty rozłączne
15 lis 14:09
think: Liliana to po co napisałaś te z którymi nie masz problemu
15 lis 14:09
Liliana: chciaąłm sie upewnić, czy dobrze myśle...
15 lis 14:11
think: 3 robisz analogicznie jak drugie, rozwiązujesz równanie kwadratowe
x
2 + y
2 = 9
chyba że nie miałaś jeszcze równań kwadratowych, to
x
2 + y
2 = 9 ⇒ mamy do czynienia z okręgiem o środku w punkcie (0,0) i r = 3
| | 1 | |
rysujesz to na układzie współrzędnych tam samo prostą y = |
| x − 1 i odczytujesz z |
| | 3 | |
wykresu...
15 lis 14:12
Aga1.:

3) Rysujesz okrąg o środku S(0,0) i promieniu r=3 i prostą
Algebraicznie.
Rozwiąż układ równań
x
2+y
2=9
y=1/3x−1
15 lis 14:14
think: 4. prosta równoległa do y = 2x to prosta postaci y = 2x + b
ma być styczna do okręgu, zatem Δ = 0
(x − 2)2 + (2x + b − 1)2 = 4
i ponownie liczysz Δ i wyjdą Ci dwa rozwiązania..
15 lis 14:18
Liliana: w 3 wystarczy rozwiazac ukłd rownan ?−
15 lis 14:21
think: no spróbuj... Aga podała Ci rozwiązanie graficzne, teraz Ty rozwiąż układ równań i zobacz czy
wyszło Ci to samo.
15 lis 14:23
think: zad 5. robi się identycznie jak 4. tylko warunek na proste prostopadłe wygląda inaczej niż na
równoległe. Prosta prostopadła do y = x ma postać y = −x + b a później znowu podstawić i
liczyć jak 4.
15 lis 14:24
Liliana: a mam takie pytanie, jeśli chodzi o Δ.... bo ta delta dotyczy czego,

przy rownaniach
kwadratowych Δ<o oznacza to że parabola nie ma miejsc zerowych ... tylk onie wiem jak te
wiadomości przełożyć na koło . ...

i w ogóle jak to porównać z tą prostą, z która koło lub
okrąg ma mieć punkty współne...
15 lis 14:27
think: hehehe, ano jak podstawić równanie prostej pod y w równaniu okręgu, to jak wyjdzie Ci Δ > 0 to
oznacza że są dwa punkty wspólne okręgu i prostej, Δ = 0 to jest jeden punkt wspólny, Δ < 0
brak punktów wspólnych
15 lis 14:34
Liliana: ok, a jesli chodzi o 6 ?
15 lis 14:37
Liliana: 6 zadanie ..
15 lis 14:37
aniabb: bo jak wstawisz równanie prostej do okręgu to wyjdzie Ci parabola

czyli po prostu równanie
kwadratowe
15 lis 14:37
aniabb: jedna styczna x=−2
15 lis 14:38
Liliana: czyli np. jak mam równanie okręgu o: 5x2−40x+82=0 i równanie prostej y=8−2x to po prostu
wstawiam tak 5x2−40x+82=8−2x ? i wtedy licze Δ po przełożeniu wszystkiego na lewą strone?
15 lis 14:42
aniabb:

poprawka .. pierwsza to y=−2
15 lis 14:42
think: ajj zrobiłam mały błąd w zadaniu 3
15 lis 14:42
Liliana: aniabb prosze wytłumacz mi to, jestem kompletnie zielona jesli chodzi o zadanie 6:(:(
15 lis 14:42
think: Liliana równanie okręgu np (x − a)2 + (y + b)2 = r2 jak za y to za y nie za zero
15 lis 14:43
aniabb: jak masz równanie okręgu y2+x2 +...=0 to wstawiasz prostą y=ax+b w miejsce y
(ax+b)2+x2 +.... = 0 i deltę
15 lis 14:44
Liliana: aha, ok. Tylko dalej nie wiem co z tym 6

:(:(
15 lis 14:45
aniabb: prosta styczna ma równanie y=ax−6a−2
wstawiasz do równania okręgu (ax−6a−2)2 +x2 =4 liczysz deltę i Δ=0 żeby była styczna
15 lis 14:48
aniabb: dobrze zgadłam wyjdzie a=−3/4

czyli styczna ma równanie y= −3/4 x +10/4
15 lis 14:50
Liliana: nie rozumiem tego
15 lis 14:57
Mila:

o: x
2+y
2=4
A(6,−2)
s: y=ax+b⇔ ax−y+b=0 i A∊s
a*6+2+b=0⇔b=−2−6a
s: ax−y−2−6a=0
odległość od punktu (0;0) jest równa 2
|2+6a|=2
√a2+1
Rozwiąż
15 lis 15:04
think: zadanie 6
y = ax + b do tej prostej należy punkt (6, −2)
−2 = 6a + b ⇒ b = −6a − 2
y = ax − 6a − 2
x2 + y2 = 4
x2 + (ax − 6a − 2)2 = 4
x2 + a2x2 − 12a2x − 4ax + 36a2 + 24a + 4 = 4
x2(1 + a2) − x(12a2 + 4a) + 36a2 + 24a = 0
mają być styczne więc Δ = 0
Δ = (12a2 + 4a)2 − 4(1 + a2)(36a2 + 24a) === 0
15 lis 15:06
Liliana: dalej nie rozuymiem
15 lis 16:13
Maja:

oblicz pole zacieniowanej figóry to figóre w środku boki mają po 8 bo to kwadratnestety ten
rysunek nie jest idealny
9 sty 19:08