POMOCY
pitt: 1. ojcec w dniu urodzin córki złożył(dla niej) do banku na 8% w skali roku pewną kwotę
pieniędzy. po 10 latach bank obniżył oprocentowanie do 6%. po 20 latch córka otrzymała
29718,65. jaka kwota zdeponował w banku ojciec w dniu narodzin córki

kapitalizacja odsetek
następowała co rok.
2. kiedy otrzymasz większą kwotę: lokując pieniądze na 4% przez 10 lat, czy lokując je na 10%
rzez 4 lata? zakładamy, że w każdym przypadku kapitalizacja następuje co rok.
18 maj 21:49
viola: Kn=Ko(1+p)n
Kn=29718,65
n=10
p=0,06
i jeszcze raz Kn=Ko z poprzedniego równania
n=10
p=0,1
obliczysz Ko
18 maj 22:14
viola: zadanie drugie z tego samego wzoru
Kn=Ko(1+0,04)10
Kn=Ko(1+0,1)4
porównaj wyniki
18 maj 22:15