Praca kontrolna -pomocy
darek: rozłóż wielomian na czynniki
A) w(x)=x3+2x2−3x
B) 2x3+6x2−8x−24
15 lis 13:30
Aga1.: a) wyłącz x przed nawias i do nawiasu licz Δ
b) Grupuj wyrazy.
15 lis 13:34
bezendu1990: a)x(x2+2x−3)
x(x−1)(x+3)
15 lis 13:34
PuRXUTM: A) W(x)=x
3+2x
2−3x=x(x
2+2x−3)=x(x+3)(x−1)
x
2+2x−3=(x+3)(x−1) to można np. z delty albo "na oko"

B) 2x
3+6x
2−8x−24=2x
2(x+3)−8(x+3)=(x+3)(2x
2−8)=(x+3)2(x
2−4)=2(x+3)(x−2)(x+2)
15 lis 13:35
Piotr:
dobrze, ze odswiezylem strone
15 lis 13:35
PuRXUTM:
15 lis 13:38
Gryy: dzięki bardzo wszystkim a szczególnie PuRXUTM ; DD
15 lis 13:52
Gryy: i dla Darka bo miałam takie same zadanie ; D
15 lis 13:52