:)
załamana zuzka: oblicz a1 i r ciągu arytmetycznego gdy:
a) a5=5
a8=−1
b) a5=2
a100=97
15 lis 13:16
Piotr:
nie łam sie !

a) a
8 − a
5 = 3r
−1 − 5 =3r
−6 = 3r
r = −2
a
5 − 4r = a
1
5 − (−8) = a
1
a
1 = 13
sprobuj z b)
15 lis 13:20
PuRXUTM: a
5=a
1+4r
a
8=a
1+7r
podstawiasz i wyliczasz podobnie w b
15 lis 13:20
krystek: a5=a1+4r
a8=a1+7r
__________ i rozwiąż układ r−ń , analogicznie 2 zad.
15 lis 13:21
PuRXUTM: ale się kolorowo na forum zrobiło

Nie wiem czy to dobrze czy nie
15 lis 13:21
bajeczny krzysiek: w przykładzie b)
a1 to −2
r= 1

?
16 lis 09:02
załamana zuzka: halo czy tak wyszlo jak pisze bajeczny krzysiek ?
16 lis 16:10