ciągi
syrenka: Suma określona jest wzorem Sn = −3n
2 +6n
a) napisz wzór na enty wyraz ciągu
b) wykaż że ciąg jest arytmetyczny
Pomoooocy!

:(
15 lis 13:14
Aga1.: a)
a1+a2+a3+...+an−1+an=Sn
a1+a2+...+an−1=Sn−1
Sn−1+an=Sn
an=Sn−Sn−1
15 lis 13:18
PuRXUTM: a
n=S
n−S
n−1
a
n=−3n
2+6n−(−3(n−1)
2+6(n−1))=... dokończ
jak już będziesz miała a
n to wtedy
b) ciąg jest arytmetyczny jeżeli r=const. więc r=a
n−a
n−1 podstawiasz wyliczasz i koniec
15 lis 13:19
Mila: B) jeszcze sprawdzenie, czy a1 wg otrzymanego wzoru jest równe S1.
15 lis 14:25