f. kwadratowa
BJ: a) wyznacz współczynniki a i b trójmianu kwadratowego f(x)=ax
2+bx+10 wiedząc, że do jego
wykresu należy pkt A(1,6) oraz, że jednym z jego miejsc zerowych jest liczba 2.
b) sprowadź trójmian do postaci iloczynowej.
c) dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości dodatnie?
Z góry wielkie dzięki
Eta:
A(1,6) należy do wykresu , więc
a*1
2 +b*1 +10 = 6 =>
a+b = − 4
miejsce zerowe x = 2 więc f(2) =0
to: a*2
2 +b*2 +10 =0 => 4a +2b = −10 =>
2a +b = −5
rozwiązując układ równań:
a +b = −4 /*(−1)
2a +b = −5
−a − b = 4
2a +b = −5
−−−−−−−−−−−−−
a = −1 to b = − 4 +1 => b= −3
więc: f(x) = −x
2 −3x +10
policz deltę i x
1 i x
2
i zapisz postać iloczynową : f(x) = − ( x − x
1)( x − x
2)
c)
ramiona paraboli do dołu więc wartości dodatnie
są dla x€( x
1 , x
2)
powodzenia