Proszę o pomoc BARDZO WAŻNE !!!! MONIKA.
Monika: 1).Przyprostokątne trójkąta ABC mają długości 10 i 24 Wyznacz cosinus najmniejszego kąta w tym
trójkącie.
2).Długości boków trójkąta prostokątnego o obwodzie 24cm tworzą ciąg arytmetyczny. Oblicz pole
koła opisanego i pole koła wpisanego w trójkąt.
3).Wysokość trójkąta równobocznego wynosi 4{3}. Oblicz pole trójkąta i pole koła wpisanego w
ten trójkąt.
4). W trapezie równoramiennym dane jest ramię c = 8 i kąt ostry α = 60stopni . Przekątna
trapezu jest prostopadła do ramienia. Oblicz pole trapezu.
5). Suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 48, pole
powierzchni całkowitej jest równe 90. Oblicz długości krawędzi graniastosłupa.
6) Pole powierzchni bocznej stożka jest równe 50π, a tworząca jest dłuższa od promienia
podstawy o 5. Oblicz objętość stożka
7) Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej czworościanu foremnego o krawędzi 8cm
Bardzo proszę o pomoc ! Bardzo bardzo bardzo ...
Monika.
15 lis 12:52
think: najmniejszy kąt znajduje się naprzeciwko najkrótszego boku...
15 lis 13:00
Monika: Wszystko fajnie jednak niestety trzeba to jakoś obliczyć samo napisanie nic nie da
15 lis 13:05
think:
2) a, a + r, a+2r to są boki, przyjmujemy r dodatnie
a + a + r + a + 2r = 24
oraz
a
2 + (a + r)
2 = (a + 2r)
2
rozwiąż ten układ równań wyznacz boki trójkąta
| | a + 2r | |
pole koła opisanego P = π( |
| )2 |
| | 2 | |
pole koła wpisanego jak policzysz długości boków
15 lis 13:07
think: Monika to jest podpowiedź, chyba potrafisz narysować trójkąt prostokątny i wiesz które boki to
przyprostokątne? Definicję funkcji cosinus również powinnaś znać...
15 lis 13:08
think:

3) h = 4
√3 korzystając z własności trójkąta (30, 60, 90) dla h = 4
√3 a = 8
oczywiście możesz to sobie z tw.Pitagorasa policzyć...
| | 1 | | 1 | |
r = |
| h ⇒ Pkw = π( |
| h)2 |
| | 3 | | 3 | |
15 lis 13:12
think:

4)
ponownie z własności trójkąta (30, 60, 90) w trójkącie ABC
podstawa trapezu ma 16 cm
(trójkąt DBC) wysokość trapezu, wyznaczamy z tej samej własności, tylko tym razem 8 = 2a → a =
4; h = a
√3 = 4p[3}
górna podstawa = 16 − 2*4 = 8
15 lis 13:25
think:

5) graniastosłup prawidłowy czworokątny ma w podstawie kwadrat
wszystkich krawędzi jest 8a i 4h
8a + 4h = 48
P
c = 90 → 90 = 2a
2 + 2ah
musisz rozwiązać układ równań...
15 lis 13:29
Monika: Przynajmniej są jeszcze ludzie który potrafią pomóc

jak na razie 2 zadanka mam !
Czekam na kolejne ... szkoda , że ja nic z tego nie rozumiem po prostu matematyka nie jest dla
mnie
15 lis 13:36
think: Monika... możliwe, że matematyka nie jest dla Ciebie, ale równie prawdopodobne jest to, że
chciałabyś umieć coś czego w ogóle się nie uczysz a cudów nie ma. Bez pracy nie ma kołaczy. To
ile wkładasz wysiłku w naukę matematyki odzwierciedlają w pełni sukcesy jakie na tym polu
odnosisz. Jeśli masz problemy z matmą, to nie będziesz wybitna w tym zakresie, ale możesz być
co najmniej poprawna.
15 lis 14:02
think: a teraz zrób rysunek do zadania pierwszego, nanieś na nim dane jakie masz podane oraz zaznacz
kąt który masz policzyć.
15 lis 14:03
Monika: Zrobi ktoś jeszcze jakieś zadanie od początku do końca?
16 lis 15:22
think: :(( Ty nie szukasz pomocy, tylko gotowca, chciałam Cię czegoś nauczyć, to nadal nie zrobiłaś
rysunku...
16 lis 16:18