ciągi
agnieszkaa: oblicz q i an ciągu geometrycznego gdy:
a) a1=2
a4=−16
b)a3=6
a5=56
15 lis 12:47
think:
a) a4 = a1q3
an = a1qn−1
b) a5 = a3q2
15 lis 12:59
agnieszkaa: a) q= −2
an= 2*(−2)n−1
b) q=
6√366 do 2 przez dwa?
an=
3√336 przez 6 * (p6{336)n−1

?
czy to juest dobrze prosze o pomoc
16 lis 09:09
aniabb: pierwsze tak..a w drugim nie wiem co napisałaś
16 lis 09:28
agnieszkaa: tam miał być pierwiastek z 6 ale cos nie wyszlo
16 lis 09:35
aniabb: ale skąd go wytrzasnęłaś?
16 lis 09:41
aniabb: sprawdź czy masz dobrze przepisane a5
a5 = a3q2
q= √56/6 zwykły kwadratowy
16 lis 09:42