ciąg geometryczny
agnieszkaa: Liczby x−3 , 2x , 5x+18 są siódmym, ósmym i dziewiątym wyrazem ciągu geometrycznego.
a) oblicz x
b) oblicz q i a1
Bardzo prosze o szybką odpowiedź totalnie nie rozumiem tego a jutro mam sprawdzian
PuRXUTM: popatrz może na początek tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/3418.html
z definicji
| | a2 | | a3 | | a8 | | a9 | |
q= |
| = |
| =...= |
| = |
| |
| | a1 | | a2 | | a7 | | a8 | |
czyli korzystamy z równości
a
7=x−3
a
8=2x
a
9=5x+18
dalej Agnieszko spróbuj sama

W razie problemów pisz

Jeszcze do obliczenia a
1 przyda Ci się wzór a
n=a
1*q
n−1
czyli w praktyce np. a
7=a
1*q
6