Funkcja odwrotna
mesia666: Wyznacz funkcję odwrotną do danej:
f(x)=x2−1 dla x∊<0,∞)
Czy, aby funkcja posiadała funkcję odwrotną to musi mieć dziedzinę R?
15 lis 12:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
y=x2−1
wyznaczamy f−1
x=y2−1
x+1 = y2
y = √x+1
gdyby f(x) miała Df = R to by nie istniała funkcja odwrotna
odsyłam do warunków jakie musi spełnić funkcja, aby posiadała funkcję odwrotną
15 lis 12:58
mesia666: na wykresie to wiem, że każdemu argumentowi musi być przyporządkowany jedna wartość ale jak to
się liczy
15 lis 12:59
mesia666: i jeszcze pytanie odnośnie pierwiastkowania nie powinno być
y = √x + √1
15 lis 13:01
Aga1.: Funkcja musi być różnowartościowa.
Każda prosta równoległa do osi OX ma z wykresem funkcji różnowartościowej
co najwyżej jeden punkt wspólny.
15 lis 13:04
Aga1.: Nie , bo obliczasz pierwiastek z całej prawej strony, a nie z każdego składnika z osobna
√a+b≠√a+√b.
15 lis 13:05
mesia666: no dobra pierwiastki zrozumiałem, ale jak obliczyć różnowartościowość funkcji
15 lis 13:07
Aga1.:

Np. Wiedzieć jak wygląda wykres lub narysować .Można dowodzić z definicji, ale w tych
zadaniach chyba nie jest konieczne.
Funkcja y=x
2 i każda funkcja kwadratowa w R nie jest różnowartościowa, bo istnieje prosta
równoległa do osi x, która ma więcej niż jeden punkt wspólny z wykresem.
15 lis 13:13
mesia666: Aha z tego to chyba zrozumiem to, bo widziałem obliczenia tego typu (tylko inny przykład)
f(x) = 3x
f(x1) = 3x1
f(x2) = 3x2
3x1 = 3x2
i to wszystko i tego nie rozumiem
15 lis 13:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo tak się de facto sprawdza różnowartościowość funkcji
15 lis 13:19
Aga1.:

Napisz definicję funkcji różnowartościowej
15 lis 13:22
mesia666: Funkcja różnowartościowa jest wtedy, gdy dowolnemu argumentowi odpowiada tylko jedna wartość
15 lis 13:24
Aga1.: f(x1)=f(x2)⇒x1=x2
3x1=3x2⇒x1=x2 (własność funkcji wykładniczej)
15 lis 13:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyli funkcja jest różnowartościowa gdy dla dowolnych x1,x2 takich, że:
x1≠x2 wynika że f(x1) ≠ f(x2)
15 lis 13:25
mesia666: czyli można sobie podstawić za x1 i x2 różne liczby i na liczbach to obliczyć
15 lis 13:28
Aga1.: Nie , tylko na literkach. (już Ci napisałam szkic )
Tylko sprawdź, jaką masz podaną definicję.
Z tego co zapisałaś wnioskuję, że trochę inaczej zapisaną niż napisał Artur.
15 lis 13:33
mesia666: ja ogólnie definicji nie mam tylko wnioskuje po przykładach
15 lis 13:38
Aga1.: I chyba o to chodzi.
15 lis 13:39
mariuszek: zeby wyznaczyc funkcje odwrotna musisz wyliczyc x przeciez a nie y. Moj wynik to x = √y+1
15 lis 14:05
Aga1.: Zmieniasz nazwę zmiennych na początku lub na końcu.
Twój wynik jest poprawny
x=√y+1
i dalej y=√x+1
15 lis 14:09
mariuszek: skoro juz taka latwo idzie wyznaczanie funkcji odwrotnych to mam kilka przzykladow:
y=3+log5(x+3) nie mam pojecia jak sie za to zabrać
15 lis 14:14
Aga1.: Od razu zamieniam zmienne (można na końcu)
log5(y+3)=x−3
5x−3=y+3
y=5x−3−3.
15 lis 14:22