Proszę o pomoc
Anula: Witam

mam takie zadanie tekstowe z ekonomii, może ktoś by umiał mi wytłumaczyć skąd to
wszystko się wzięło i dlaczego:
Konsumenci kupują 2000 ton pomidorów po cenie 5 zł za kilogram. Jaki będzie popyt na pomidory
jesli cenowa elastyczność popytu na pomidory wynosi −2, a ich cena wzrośnie do 6 zł za
kilogram.
Wzór do tego zadania:
Ec = % zmiana popytu tego dobra x / % zmiana ceny tego dobra x
Rozwiązanie mam takie:
Ec= −2
6−5/5 x 100% = 20 %
20% x 2 = 40%
40% z 2000 = 800
2000−800=1200
Odp. Cena wzrosła o 20 %, a popyt zmalał o 40%
Może ktoś mi to wytłumaczyć? Nic z tego nei rozumeim
15 lis 12:26
Anula: wie ktoś?:(
15 lis 12:38
aniabb: obliczasz procentowa zmianę ceny
cena zmieniła się o 1zł =(6zł−5zł)= nowa cena − stara cena
obliczasz % tej zmiany czyli zmianę w stosunku do starej ceny czyli 1zł/5zł *100% = 20%
te obliczone 20% to mianownik we wzorze na Ec
aby obliczyć licznik czyli % zmiana popytu tego dobra x
trzeba Ec * % zmiana ceny tego dobra x = −2*20% = −40% czyli popyt zmalał o 40%
możesz policzyć o ile sztuk zmalało 40%z 2000 = 800 czyli o 800sztuk .. ale w zadaniu to
niepotrzebne
tak samo jak policzyć ile teraz kupują ludzie 2000−800 = 1200sztuk
15 lis 14:06