matma he
Zuzia: przedstaw w postaci jednej potegi √2*8do potegi −5:16[1/2] PROSZE O POMOC
15 lis 12:17
think: Zuzia, póki nie zapiszesz tego wyrażenia jakoś czytelniej to nie ma szans na pomoc
15 lis 12:20
Zuzia: wyrazniej sie chyba nie da
15 lis 12:21
think: no to chyba się nie da pomóc...
15 lis 12:24
Zuzia: √2
√2 * 8 (do potegi −5) : 16(1/2)
przedstawic w postaci jednej potegi
15 lis 12:25
think: czy to tak:
√2*8−5:161/2
15 lis 12:26
Zuzia: no coz takie zycie a takie zadanko
wyznacz zbiory A∪B , A∩B , A\B , B\A gdy A=(−nieskonczonosc,9) B=<4,13)
15 lis 12:31
Zuzia: tak własnie tak
15 lis 12:31
Zuzia: nie nie ni na koncu jest 16 i 1/5
15 lis 12:32
Zuzia: ale nie do potegi normalny ułamek
15 lis 12:32
think: czyli:
√2*8−5:161/5
15 lis 12:33
think: | | 1 | |
a między 16 a tą |
| to jaki jest znak? |
| | 5 | |
15 lis 12:33
Zuzia: √2*8−5:1615
15 lis 12:38
Zuzia: o juz jest ok sorki
15 lis 12:39
think: no to nie jest ok, bo jak masz przedstawić to w postaci jednej potęgi, to będzie raczej
| | 1 | |
niemożliwe. Gdyby to 16 było do potęgi 1/5 to luzik, bo 2, 8 i 16 to są potęgi 2 ale 16 |
| |
| | 5 | |
to ni pies ni wydra i nijak tu nie pasuje.
15 lis 12:48
Zuzia: czy ktos mi pomoze:(
15 lis 12:48
Zuzia: aha ale taki przykład mam zapisany moze babka sie pomylila
15 lis 12:50
think: gdyby było tak:
√2 *8−5 : 161/5 = 21/2*(23)−5 : (24)1/5 = 21/2*2−15 : 24/5 =
2−14,5 : 20,8 = 2−15,3
15 lis 12:57
Zuzia: w takim razie porosze o pomoc i niech na koncu bedzie 16 do potegi
15 lis 12:58
Zuzia: no i tak zrobie dziekuje
15 lis 12:59
Zuzia: a taki przykład na ułamkac wiem ze dla was to pewnie banalnie proste ale wynik wyszedł mi z
kosmosu i nie da sie nawet sprowadzic do wspolnego mianownika
125:1237−313(4211−312=
15 lis 13:04
Zuzia: to jak moge liczy na pomoc bo mi wyszlo 49435−15066 a tego mie da sie obliczyc
15 lis 13:39