odleglosc punktow
justyna: oblicz odległośc punktów : A=(3,7) i B=(11,7)
wiem, że żeby móc podstawic cokolwiek do tego wzoru (|Ax+By+C|/√A(kwadrat)+ B(kwadrat)) to
trzeba miec rownanie tej prostej ale mi nic nie wychodzi z tych punktów, tak wiec chcialabym
sie poradzic jak zrobic to zadanie.
Z góry dziękuje
18 maj 21:13
Michał k: to ma być funkcja czy prostokątny układ współrzędnych
18 maj 21:15
Andrzej: Tu nie trzeba takiej filozofii, zauważ że oba punkty mają tą samą współrzędną y, czyli odcinek
AB jest "poziomy", odległość AB jest równa |3−11| = 8
18 maj 21:15
justyna: no w sumie tak

zauważyłam to dopiero kiedy dodałam posta
18 maj 21:17
justyna: A=(1,−2) i B=(4,2)( treśc zadania ta sama )
obliczylam równanie prostej i sie zaciełam... pomożecie ?
18 maj 21:23
Andrzej: nie trzeba równania prostej, wystarczy wzór na odległość między punktami, zaraz napiszę
18 maj 21:25
justyna: tzn tresc zadania brzmi oblicz odleglosc punktu od prostej
18 maj 21:26
Bogdan:
Jeśli A = (x1, y1), B = (x2, y2), to
|AB| = √(x1 − x2)2 + (y1 − y2)2
18 maj 21:26
Andrzej: |AB|=√(1−4)2+(−2−2)2 = √9+16=5
18 maj 21:27
Andrzej: no zaraz, jakiego punktu od jakiej prostej ? gdzie to jest w treści ?
18 maj 21:28
justyna: no z punktow A i B zrobiłam równanie prostej : y=1 (i)1/3x−3 (i)1/3
a wzór mam taki |Ax+By+C|/√A(kwadrat)+ B(kwadrat)
czyli y to moje By 1 i 1/3x to moje Ax a C to −3 i 1/3 tak ? I to podstawiam do wzoru ?
18 maj 21:32
Bogdan:
justyno, nie potrzeba wyznaczać równania prostej. Nie udziwniaj rozwiązania. Masz
tylko wyznaczyć odległość między punktami A i B. Odpowiedź masz już podaną.
18 maj 21:35
Andrzej: ale odległość jakiego punktu od tej prostej ? tego nie podałaś
18 maj 21:36
Andrzej: jeśli treść zadania jest taka jak na górze tematu to jest tak jak napisałem
18 maj 21:37
justyna: mniejsza o to

to teraz z innej beczki

oblicz ob. trójkata którego boki zawierają sie w prostych o równaniach
7x + y+16=0
18 maj 21:40
Eta:
Witam

musisz mieć chyba podane trzy równania?
Rozwiąż trzy układy równań , każdy z każdym na przemian
Otrzymasz współrzędne trzech wierzchołków, a dalej już tylko policzyć
długości boków IABI ,IACI, IBCI
powodzenia
18 maj 21:43
justyna: no faktycznie są podane 3

dziekuje
18 maj 21:45
Eta: 
powodzenia!
18 maj 21:47