pomoże mi ktoś ??
Natalia: witam mam takie pytanie. jak zrobic dalej to zadanie

wyznacz a wiedzac ze pkt A,B,C naleza do wykresy tej samej funkcji
a) A(0,−2) B(−2,2) C(0,a)
y=ax+b
−2=0+b
2=−2a+b
−−−−−−−−−−−−
0=−2a+b
−2a=b
i co dalej bo nie umiem
15 lis 11:48
aniabb: w pierwszym wyszło Ci b=−2 wstaw do drugiego
15 lis 11:49
Kejt: ajajaj...ale pokręciłaś..
zobacz:
0+b=−2
b=−2
15 lis 11:50
aniabb: dodawanie stronami ma sens tylko wtedy gdy jakaś zmienna Ci sie skraca..tutaj lepiej było odjąć
te dwa równanka
15 lis 11:50
aniabb: pomijając że b+b = 2b
15 lis 11:52
Natalia: czyli tak ma byc

2=−2a−2
−2a−2=2
−2a=2+2
−2a=4 / (−2)
15 lis 11:54
aniabb: tak
15 lis 11:55
Natalia: a=−2
i podstawiam pod 2=−2a+b
2=−2 * (−2)+b
2=4+b
b=2−4
b=−2


?
15 lis 11:56
aniabb: masz a i b to masz funkcję y=−2x −2
teraz wstawiasz punkt C i liczysz współrzędną y oznaczoną jako a
chociaż od razu widać że powinno być −2 bo wspólrzędna x punktu C i A jest taka sama
15 lis 11:58
Natalia: ok ok juz zrobiłam

dzięki za pomoc
15 lis 12:01