mały kłopot , duży problem
tańczący z wilkami : (x+1)3 − (x−1)3=x3+3*x2*1+3*x*12+13 − x3−3x2*1+3*x*12−13=x3+3x2+3x+1 −
x3−3x2+3x−1=6x (wiem że ma wyjść 6x+2 , jest w odpowiedziach, tylko kiedy na końcu mam
−13 to przecież wychodzi −1,klapa , wszystko się pięknie skraca , ale skracają się też
jedynki i lipa )
15 lis 11:43
Kejt: ale jest minus przed nawiasem − zmieniasz znaki.
15 lis 11:45
tańczący z wilkami : mówisz , żęby wszystko co wyjdzie z rozwinięcia (x−1)
3 wstawić w nawias i przed nim dać − ?
15 lis 11:58
aniabb: tak wynika z zadania
15 lis 11:59
Kejt: masz już przed nim minus..dlatego powinieneś to rozwinięcie wynikające z potęgi do 3 mieć w
nawiasie..
15 lis 12:01
tańczący z wilkami : wcześniej tak robiłem , ale widocznie popełniałem błędy i gubiłem znaki

teraz zrobiłem
jeszcze raz i wszystko pięknie wyszło , serdecznie dziękuję za pomoc i cierpliwość
15 lis 12:07
Kejt: nie ma sprawy
15 lis 12:07