a
d0an: Oblicz pochodną: f'(x)=(x2+1)5
Poszedłem na łatwiznę i mi wyszło wg wzoru f'(x)=5(x2+1)4
W odpowiedzi jest co innego: 10x(x2+1)4
15 lis 11:25
ICSP: masz złożenie funkcji
15 lis 11:29
d0an: założenie? Znaleźć pochodną funkcji w dowolnym punkcie dziedziny.
Po prostu mam obliczyć tę pochodną, jak przy normalnych obliczeniach.
15 lis 11:30
ICSP: nie założenie tylko złożenie. Jest wzór na złożenie funkcji i z tego trzeba tutaj skorzystać.
15 lis 11:32
jojo: korzystasz najoierw z trywialnej zasady liczenia pochodnej typu( x
2) '= 2x
czyli w twoim przykaładzie to bedzie 5*(x
2 +1)
4
potem liczysz pochodną tego w nawiasie czyli (x
2 +1) '= 2x
i masz w efekcie tego takie zlozenie:
ostatecznie pochodan funkcji ma postać:
5*(x
2 +1)
4 * 2x= 10x*(x
2 +1)
4
15 lis 13:11
d0an: Dzięki, nie wziąłem pod uwagę kolejność działania
15 lis 15:10