Wyznaczanie asymptoty pionowej wykresu funkcji
Miqstu: Co zrobić jeżeli chcę wyznaczyć asymptotę pionową wykresu funkcji ale dziedzina = R ? Wiem, że
jeśli dziedzina = c to liczę dla c granicę lewostronną i prawostronną. ale jeśli D należy do R
? Np. f(x)= x+3 / x2+4 x2=−4 <<< sprzeczne. czyli D=R ?
15 lis 11:23
aniabb: brak asymptot pionowych
15 lis 11:27
Miqstu: Natomiast f(x)=e−1/x << tutaj dziedzinę wyliczamy z x ? x ≠0 ?
15 lis 11:30
aniabb: tak
15 lis 11:32
Miqstu: mógłby mi ktoś napisać jak wyliczyć dziedzinę z logarytmu naturalnego? ln x ≠ 0
log
e x ≠0
e
0=x
e=1
czyli że 1≠0 ? wychodzi tutaj coś oczywistego, ale jak policzyć ile nie może równać się x ?
Może: ln x ≠ 0 / ln
x≠0


czy tak ? dzięki z góry...
15 lis 12:12
Miqstu: Już wieem

ln x ≠ 0 ln x ≠ ln1, więc x≠1
15 lis 12:15
aniabb: jeśli e0≠x to 1≠x bo e0 = 1
16 lis 08:02