Liczby zespolone, help
magda: ZnaleŜć postacie trygonometryczne liczb zespolonych z
1 = 2
√3 − 2i oraz z
2 = −1 +
√3i a
następnie obliczyć z
13 * z
22
nie wychodzi
15 lis 11:23
aniabb: cóż Ci nie wychodzi
15 lis 11:25
aniabb:

z1 = 4(cosπ/6 +i sinπ/6)
z2= 2(cos4π/6 +i sin4π/6)
15 lis 11:32
magda: obliczylam postacie trygonometryczne ktora wynosza z1=4(cos11π6 + isin11π6) i
z2=2(cos2π3+isin2π3) a nastepnie wymnozylam te liczby korzystajac z Moivre'a
15 lis 11:33
magda: czemu tak? w z1 sin jest ujemny wiec to chyba bedzie 4 cwiartka?
15 lis 11:35
aniabb: no tak..zrobiłam 2√3 + 2i to jeszcze raz
15 lis 11:37
aniabb: a no to masz dobrze

nie muszę rysować
15 lis 11:38
magda: i jak dalej? powinno wyjsc 128(−√3 + i)
15 lis 11:39
aniabb: no to teraz do potęgi
z13 = 43 (cos(3*11π/6) + i sin(3*11π/6)) = 64*(0+i*(−1)) = −64i
15 lis 11:40
aniabb: z2 2 =22(cos(2*2π/3 +i sin(2*2π/3)) = 4(−1/2 +i (−√3/2) = −2−2√3
15 lis 11:46
aniabb: no i mnożymy −64i*( −2−2√3 i ) = 128i −128√3
15 lis 11:47
magda: czemu sinπ2 = −1 ?
15 lis 11:50
aniabb: sin 11π/2 = −1
15 lis 11:51
magda: aa ok, zagalopowalam sie

dzieki!
15 lis 11:52
magda: a cos takiego z12 / z25 ?
15 lis 12:46
aniabb:
z1
2 = 4
2 (cos(2*11π/6) + i sin(2*11π/6)) = 16(1/2 +i (−√3/2) = 8−8√3 i
z2
5 = 2
5(cos(5*2π/3 +i sin(5*2π/3)) = 32(−1/2 +i (−√3/2) = −16−16√3 i
więc
| 8−8√3 i | | 1−√3 i | | (1−√3 i)(1−√3 i) | |
| = −1/2 |
| = −1/2 |
| |
| −16−16√3 i | | 1+√3 i | | (1+√3 i)(1−√3 i) | |
| | 1−2√3 i −3 | |
−1/2 |
| =−1/8 (−2−2√3 i) = 1/4(1+√3 i ) |
| | 1+3 | |
15 lis 14:29