oblicz granicę funkcji
Miqstu: lim
x−>0 sinx / x * cosx = [0/0] = (z de l'Hospitala) lim
x−>0 cosx / 1*(−sinx) =
1/1*(−sin0)= 1/0
Czyli nieskończoność. Tak mi wychodzi, a powinno wyjść 1. Gdzie jest błąd? dzięki z góry
15 lis 10:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
(f*g)' = f'g + fg'

(x*cosx)' = .... ile
15 lis 10:14
Miqstu: (x*cosx)' = 1*cosx+x*(−sinx)
limx−>0 cosx/ 1*cosx+x*(−sinx)
cosinusy się skracają i co zostaje? 1/ x*(−sinx) = 1/0 ............... czyli coś znowu źle
15 lis 10:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
| cosx | | 1 | |
| ≠ |
| |
| cosx −x*sinx | | −xsinx | |
od kiedy
15 lis 10:28
Miqstu: cos0 = 2? nie 1 ?
15 lis 10:30
Miqstu: Aaa... rozumiem, to się nie skraca.
15 lis 10:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
a więc:
| cosx | | 1 | | 1 | |
| −> |
| = |
| = 1 |
| cosx − xsinx | | 1− 0*0 | | 1 | |
15 lis 10:33
Miqstu: Wyszło mi. Dzięki

D
15 lis 10:34