Oblicz granicę funkcji
Miqstu: limx−>0 ex−e−x / sinx
Mam prośbę, czy ktoś mógłby napisać jak to policzyć? Dotarłem do takiego przykładu w zadaniu i
nie jestem pewny. z góry thx !
15 lis 09:28
Aga1.: Wykorzystaj regułę de l'Hospitala
| | ex−e−x | | ex+e−x | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| = |
| | sinx | | cosx | |
15 lis 09:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
a regułę d'hostpilata miałeś/−aś
15 lis 09:35
Miqstu: Dzięki

dlaczego −e daje +e ? według którego to jest wzoru? znam wzór, który mówi, że pochodna
z e
x = e
x ale tu nie ma mowy o minusie.
15 lis 09:36
Miqstu: Miałem tą regułę ale jak pozostawiałem − zamiast + to wychodził zły wynik.
15 lis 09:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
(e−x)' = e−x * (−x)' = −e−x
15 lis 09:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
ogolny wzór na pochodną z 'e'
(ef(x))' = ef(x) * (f(x))'
15 lis 09:40
Miqstu: Aa, rozumiem. Funkcja zewnętrzna i wewnętrzna. dzięki!
15 lis 09:41
aniabb:
ef(x) =ef(x) * f'(x) czyli
e−x =e−x *(−x)' =e−x *(−1) = −e−x
15 lis 09:41