matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć zbiory liczb zespolonych z spełniających podane warunki
asdasdas:
Znaleźć zbiory liczb zespolonych z spełniających podane warunki
3π
arg[(1+i)z]=
2
15 lis 02:22
monikA:
27 lut 21:13
Trivial:
3π
Faza
→ liczba czysto urojona postaci −bi, b > 0.
2
(1+i)z = −bi
i
i(1−i)
z = −
b = −
b = −(i+1)*c. c > 0
1+i
1+1
27 lut 22:39
Trivial:
Inny sposób:
π
3π
arg[(1+i)z] = arg(1+i) + argz =
+ argz
=
4
2
3π
π
5π
argz =
−
=
.
2
4
4
Na poprzednim rysunku źle zaznaczyłem rozwiązania. Powinno być tak samo jak na tym.
27 lut 22:45