matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż.
Ja.:
Wykaż, że dla dowolnej wartości p wielomian: W(x)=px
3
+x
2
(p−2)−x(1+2p) ma trzy pierwiastki rzeczywiste.
15 lis 01:07
Piotr:
nieprawda dla p=0 −2x
2
− x =0 −x(2x+1) = 0
1
x = 0 lub x= −
2
15 lis 01:48