Ciekawe zadanie ze zbiorów :)
Łukasz: P jest rodziną wszystkich prostokątów, z których każdy jest symetryczy względem osi Ox, jeden
jego bok leży na osi Oy i jeden z wierzchołków leży w pierwszej ćwiartce współrzędnych.
Ponadto obwód
każdego z nich jest równy 6. Okreś ∪P i ∩P i naszkicuj te zbiory na płaszczyźnie Oxy.
14 lis 23:12
Łukasz: pokusi sie ktos?
14 lis 23:31
aniabb:

kawałek prostej y=−1/2 x +3/2 w I ćwiartce
14 lis 23:39
aniabb:

tu się zmieszczą wszystkie prostokąty
14 lis 23:40
Łukasz: może ktos to rozwinać?

i skad to równanie prostej?
14 lis 23:47
aniabb: bok x drugi bok 2y (bo symetryczny )
obwód =6
obwód to 2x+4y
2x+4y=6
y=−1/2 x +3/2 z treści wynika że w I ćwiartce
14 lis 23:54
Łukasz: jaka bd ta suma i iloczyn w takim razie?
14 lis 23:54
aniabb:
sumą jest ten niebieski trójkąt
iloczynem kropka w początku układu współrzędnych
14 lis 23:58