Roger
Luxusowy: Proste zadanie z prawdopodobienstwa, proszę o spr.. wyniku:
zad. W skrzynce jest 50 pomidorów− 30 odmiany A i 20 odmiany H. Wśród wszystkich owoców jest 40
czerwonych i 10 różowych. Oblicz prawdopodobienstwo wybrania czerwonego owocu odmiany H .
Czy tak się to liczy ?
| | 20 | | 2 | |
prawdopodobienstwo wyboru odmiany H = |
| = |
| |
| | 50 | | 5 | |
| | 40 | | 4 | |
prawdopodobienstwo wyboru owocu czerwonego = |
| = |
| |
| | 50 | | 5 | |
| | 4 | | 2 | | 8 | |
to prawdopodobienstwo owocu czerwonego odmiany H to |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
Proszę o pomoc