wielomian trzeciego stopnia
hejhej: liczba 2 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu trzeciego stopnia, a reszta z dzielenia tego
wielomianu przez x−1 wynosi 3. wyznacz wzór tego wielomianu.
14 lis 22:54
krystek: W(x)=a(x−2)3
w(1)=3
14 lis 22:57
aniabb: a=−3
14 lis 23:01
krystek:
14 lis 23:02
zośka: w(x)=a(x−2)3
w(x)=P(x)(x−1)+3
W(1)=3
a(1−2)3=3
−a=3
a=−3
w(x)=−3(x−2)3
14 lis 23:04
hejhej: dziękuję bardzo : )
a co z takim zadaniem:
pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia są liczby 2 i −2. wielomian ten jest podzielny przez
trójmian q(x)=x2+2x−3. Napisz wzór tego wielomianu jeżeli wiadomo, że do jego wykresu należy
punkt (−1, 24)
napisałam tak:
w(2)=0
w(−2)=0
w(1)=0
w(3)=0
ale nie wiem jak ten pkt wykorzystać..
14 lis 23:13
aniabb:
W(x)= a(x−2)(x+2)(x2+2x−3)
W(−1)=24 wyliczysz a
14 lis 23:17
aniabb: a=2
W(x)=2(x−2)(x+2)(x2+2x−3)
14 lis 23:18
hejhej: jejku, wykończą mnie te zadania z wielomianów
wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian p(x)=x2−4x−5, wiedząc, że liczba 5 jest
pierwiastkiem wielomianu a w(−1)=6
w(−1)=6
w(5)=0
ale jak zwykle nie wiem co dalej..
14 lis 23:25
hejhej: okej, już sobie z tym poradziłam
14 lis 23:30
wwwerkkka: a ja ponawiam, bo nie mam pojecia jak to zrobic

wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian p(x)=x2−4x−5, wiedząc, że liczba 5 jest
pierwiastkiem wielomianu a w(−1)=6
w(−1)=6
w(5)=0
6 lut 15:04