hej
klaudia: Ile to jest?
70% − 30%

Mi wyszło 0,49 czy to jest ok
14 lis 22:47
konrad: 40%
14 lis 22:47
aniabb: może być zależy z jakiej liczby te procenty
14 lis 22:48
aniabb: konrad

jak już to 40 punktów procentowych
14 lis 22:49
klaudia: Wiem jedno, że to nie 40%
14 lis 22:50
klaudia: A to nie jest:
0,7 − (0,7*0,3)
14 lis 22:51
Jack:
tu nie ma żadnej liczby, wygląda jak zwykłe odejmowanie procentów...
14 lis 22:51
pigor: ... 70% to 133,(3)% 30% , czyli o 33,(3)% więcej od 30% , a odwrotnie
30% to 57,1% 70% , czyli o 43,85% mniej od 70% i tyle . ...
14 lis 22:59
Piotr:
uważam, że Jack ma racje. to tak samo jak 70 kg − 30 kg.
15 lis 01:06
Marek: Nie wiem czy dokładnie taka jest treść zadania, ale zasadniczo przy takim zapisie treści trzeba
zrobić tak: 70% x i 30 % x to są dwie wartości. I je trzeba odjąć. Czyli 0,7x − 0,3x = 0,4 x.
Wiadomym jest , ze 100 % to
100100) =1 , to 70% = u{70{100} = 0,7 . Ale może chodziło tu
o 30% z 70%


Wtedy x = dana wielkość 100 %. I 30% z 70% to 0,3*(0,7x) = 0,21x = czyli 21%

Musisz sprawdzić dokładnie treść zadania
15 lis 07:20
Marek: Sorry bład przy zapisie. powinno być: " wiadomym jest że 100% to 100100 czyli 1 , wtedy
70% = 70100 = 0,7
15 lis 07:23
aniabb: w 99% zadań nie wolno odejmować samych procentów

bo zazwyczaj to nie to samo co kg tylko
ułamki jakiejś wielkości i to jest bardzo istotne jakiej
15 lis 07:26
Marek: ania − podoba mi sie co piszesz

A powiedz... Często tu bywasz?
15 lis 07:42
aniabb: niestety nałogowo
15 lis 07:42
15 lis 07:48
Marek: cha cha cha. Ja powiem ci − kiedys "kochałem" sie w matematyce. Pozdrawiam. P.S. Myslę też że
wiem o co może Ci chodzić... I naprawdę pozdrawiam
15 lis 07:48
Marek: Piękny przykład z wikipedii
15 lis 07:49
15 lis 07:50
Marek: Ania − ile masz lat

15 lis 07:53
Marek: Ania − ile masz lat

15 lis 07:53
aniabb: no wiesz....

kobietę o wiek
15 lis 08:00
Marek: :( no tak............
15 lis 08:11
15 lis 08:13
aniabb: bo w męskim świecie kobieta musi być zawsze młoda i piękna

no chyba że ma metr dwadzieścia
wzrostu i płaską głowę to akurat jako stolik na piwo
15 lis 08:17
15 lis 08:24
aniabb: Przykład:
bank podniósł stopę oprocentowania kredytu z 10% do 11%, w takim razie podniósł o 1 p.p., ale o
10% (1/10=0,1, czyli 10%).
15 lis 08:31
PW: A wracając do pierwszego pytania: pytanie jest bez sensu. Określenie "%" nie funkcjonuje samo w
sobie, zawsze jest to "procent czegoś", czyli ułamek o mianowniku 100. Mówiąc dokładnie
(do "to" − określenie literackie, po "to" − jego sens matematyczny).
Gdyby działania typu 70%−30% miały sens, to jaki sens miałoby 5% razy 6% (30 procentów
kwadratowych?).
15 lis 10:22
15 lis 10:36
15 lis 10:36