Fizyka dział o elektryczności statycznej.
Prosze o pomoc: Wiem ze to forum matematyczne ale potrzebuje pilnie pomocy z fizyki z działu o elektryczności
statycznej. 1. Zad. Narysuj wektory siły wzajemnego oddziaływania dwóch baloników
naelektryzowanych jednoimiennie i różnoimiennie, umieszczonych w małej i dużej odległości od
siebie. I 2. Zad. Dwa punktowe ładunki elektryczne przyciągają się siłą o wartości 3N. Jaka
będzie wartośc siły przyciągania, gdy jeden ładunek wzrośnie dwukrotnie, a drugi trzykrotnie?
Jak zmieni się wartość tej siły, jeżeli odległość między ładunkami wzrośnie dwukrotnie?
18 maj 20:57
Prosze o pomoc: Pomoze ktos
18 maj 21:29
Jakub:

Baloniki są nalekryzowane jednoimiennie (mają ten sam ładunek). Na górze są w małej odległości,
a te na dole w dużej.
18 maj 21:41
Jakub:

Baloniki są nalektryzowane różnoimiennie (mają ładunki o przeciwnych znakach). Na górze są w
małej odległości, a te na dole w dużej.
18 maj 21:46
Jakub: Początkowa siła oddziaływania ładunków
Jak jeden ładunek wzrośnie dwukrotnie, a drugi trzykrotnie to
| | F2 | | 6*kqQ | | kqQ | |
Siła zmieni się |
| = |
| : |
| = 6 (wzrośnie sześciokrotnie) |
| | F1 | | r2 | | r2 | |
Jak odległość między ładunkami wzrośnie dwukrotnie
| | F3 | |
Siła zmieni się |
| = policz |
| | F1 | |
18 maj 21:51