| H | |
=cosα | |
| l |
| r | |
=sinα | |
| l |
| 1 | 1 | 1 | ||||
V= | π l2sin2α *l cosα= | π l3 (1−cos2α)cosα= | π l3(−cos3α+cosα) | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 1 | ||
V'= | π l3(−3cos2α*(−sinα)−sinα) | |
| 3 |
| 1 | ||
cos2α= | ||
| 3 |
| 2 | ||
sin2α= | ||
| 3 |
| √3 | ||
cosα= | ||
| 3 |
| √6 | ||
sinα= | ||
| 3 |
| √3 | √6 | |||
H= | l , r= | l | ||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
cos2α= | ||
| 3 |
| 2 | 1 | |||
cos2α=2cos2α−1= | −1=− | |||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
Czyli− kąt między tworzącymi musi być taki, że jego cosinus wynosi − | ||
| 3 |