Bardzo prosze o pomoc w rozwiazaniu zadania
iza: Miejscem zerowym funkcji f(x) = log3 (x+q)−2 x>−q jest liczba 6 wyznacz q i
A) oblicz wspolrzedne punktu wspolnego wykresu f i osi OY
14 lis 22:21
nauczyciel: skoro 6 jest miejscem zerowym to f(6)=0 czyli
log3(6+q) − 2 = 0
log3(6+q) = 2
32 = 6 + q
9 − 6 = q
q = 3
czyli nasza funkcja to f(x) = log3(x+3) − 2
przecięcie z osią oy oznacza, że x = 0 czyli
f(x) = log3(0+3) − 2 = log3(3) − 2 = 1 − 2 = −1
14 lis 22:28
iza: Dziekuje! Dodalam wczesniej jeszcze jedno zadanie czy moge prosic o pomoc w rozwiazaniu ?
14 lis 22:36
iza: Do tego zadania jest jeszcze
B) Napisz wzor funkcji g, ktorej wykres otrzymamy, przeksztalcajac wykres funkcji f przez
symetrie osiowa wzgledem osi OX
14 lis 22:55