ZADANIA OPTYM. F. KWADR.
Sebol: Zadanie optymalizacyjne:
Opłata za wynajęcie pokoju wynosi 320zł /doba. Hotel udziela specjalnej zniżki dla firm
rezerwującym więcej niż 30 pokoi (max liczba pokoi wynosi 60) Jeśli więcej niż 30 pokoi jest
rezerwowanych to opłata za pokój jest niższa o 4zł pomnożone przez liczbę zarezerwowanych
pokoi powyżej 30.
a. Ile pokoi musi wynająć hotel, aby osiągnąć maksymalny przychód za dobę, zakładając powyższe
warunki?
b. Przy jakiej liczbie wynajętych pokoi hotel osiągnie największy przychód netta, jeśli
wezmiemy pod uwagę koszt sprzątania i obslugi jednego pokoju rowny 24 zl za dobe?
18 maj 20:54
Basia: Pomagam
18 maj 21:04
Basia:
x − liczba wynajętych pokoi ponad 30
x>0 i x≤30
(a)
f(x) = (x+30)*(320−x*4) = (x+30)(320−4x)
f(x) = 320x − 4x2 + 9600 − 120x
f(x) = −4x2 + 200x + 9600
trzeba znaleźć największą wartość tej funkcji w przedziale (0,30) i warunku, że x∊N
(b)
g(x)=f(x) − (x+30)*24
g(x) = −4x2 + 200x + 9600 − 24x − 720
g(x) = −4x2 + 176x + 8880
trzeba znaleźć największą wartość tej funkcji w przedziale (0,30) i warunku, że x∊N
potrafisz dokończyć ?
18 maj 21:10
Sebol: tak oczywiście, wielkie dzięki !
18 maj 21:23
Sebol: kkkur. coś mi nei wychodzi:
w a. odp. 55
a w b odp. 52
18 maj 21:35
Sebol: ok juzj est
18 maj 21:37
karolajnn: dlaczego
(a) f(x) = (x+30)*(320−x*4) = (x+30)(320−4x)

?
23 mar 17:16