14 lis 22:17
aniabb: obliczyć miejsca zerowe z każdej oddzielnie i sprawdzić czy się zalicza w danym zakresie
14 lis 22:19
krystek: x2−4=(x+2)(x−2) i m zerowe to .....
−x2+4=(2−x)(2−x) m zerowe to ... I wybierasz te które należą do podanego przedziału
14 lis 22:21
adaś: ok dzięki
14 lis 22:22
adaś:
A jak narysować ten wykres?
robię że x2−4 dla x<2 , robię tabelkę z x<2 tak? I tak samo dla drugiego?
14 lis 22:27
krystek: @[P[Adaś zapomij o tabelce w trójmianie , wierzchołek i m zerowe.
14 lis 22:34
adaś: możesz mi jakoś pomóc z rozpisaniem tego ? Skoro miejsca zerowe to −2 i 4 , to p =
14 lis 22:47
krystek: a skąd otrzymałes takie m zerowe?
14 lis 22:50
adaś:
są to miejsca zerowe funkcji→14 lis 22:17, i zgadzają się z zapisem w książce
14 lis 22:51
krystek: Adaś mój zapis 22:21
14 lis 22:52
adaś: zapis z książki jest zły
14 lis 22:54
adaś: Mając podany wykres →14 lis 22:17, od czego mam zacząć rysując ten wykres?
14 lis 23:08
Krzysiek : najpierw kliknac na lewej stronie (funkcja i jej wlasnosci ) i tam poczytac o przesuwaniu
funkcji w zdluz osi Ox i osi OY a takze p przesuwaniu funkcji o wektor .
jak juz to dobrze poczytasz i zrozumiesz to zuawazysz ze wykres funkcji y=x2−4 otrzymasz
rysujac wykres funkcji y=x2 i przesuwajac go o 4 jednostki w dol wzdluz osi Oy .
Miejsca zerowe tej funkcji to sa latwe do obliczenia bo nie musisz liczyc Δ i x1 i x2 ale
skorzystac z tego ze x2−4=(x−2)(x+2) czyli x−2=0⇒x=2 i x+2=0 ⇒x=−2 . Narysuj teraz wykres tej
funkcji pamietajac ze x nalezy do przedzialu (−∞,2) . Zobacz dobrze na przedzial . Natomiast
juz wykres funkcji y=−x2+4x to jesli nie potrafisz wyznaczyc miejsc zerowych np tak −x2+4x=0
⇒−x(x−4)=0 ⇒ x=0 i x−4=0⇒x=4 to policz Δ i wyznacz miejsca zerow x1 i x2 ze wzorow Masz
miejsca zerowe wyznaczone i potrzebny ci jeszcze do wykresu wierzcholek. Jesli dobrze
popatrzysz to zauawazysz ze bedzie on lezal nad osia OX bo wspolczynnik przy x2 jest ujemny i
parabola ma ramiona skierpwane w dol (smutna ) To piliczmy xw=−b/2a=−4/−2=2 a yw=−Δ/4a=
−16/−4=4 Δwyjdzie 16 zreszta policz sobie ze wzoru Masz wszystko do narysowania tej funcji
y=−x2+4x dla x≥2 czyli x∊<2,∞) Teraz narysuj caly wykres tej funkcji okreslonej tym wzorem
pamietajac o przedzialach . Prosze mu narysowac ten wykres zeby widzial dokladnie o co chodzi
z tymi przedzialami .
15 lis 00:19