matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
całkowicz:
1
∫
dx
sinx
14 lis 22:09
Mila:
poszukaj, było wczoraj.
14 lis 22:16
całkowicz:
nikt nie pomogł akurat
14 lis 23:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
1
1
=
sinx
2sin(x/2)cos(x/2)
2)
1
cos(x/2)
u = tg x/2 −>
=
u
sin(x/2)
1
u' =
2cos
2
(x/2)
3) podstawiamy
1
1
cos(x/2)
∫
dx = ∫
dx = ∫
dx =
sinx
2sin(x/2)cos(x/2)
2cos
2
(x/2)
sin(x/2)
1
= ∫
du = ln |u| + C = ln |tg (x/2)| + C
u
15 lis 09:23