wzory skróconego mnożenia
eco tusz: Pomożecie? Bym była bardzo wdzięczna.
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba n
3−n jest podzielna przez 6
Z góry wielkie dzięki
14 lis 22:06
Saizou : n(n2−1)=n(n−1)(n+1)
są to 3 kolejne liczby naturalne z czego jedna jest na pewno podzielna przez 3 i jedna przez 2,
zatem ich iloczyn jest podzielny przez 3*2=6
14 lis 22:08
aniabb: n(n2−1)=(n−1)n(n+1) iloczyn 3 kolejnych ..jedna na pewmo parzysta , jedna na pewno podzielna
przez 3 więc całość dzieli się przez 6
14 lis 22:08
eco tusz: ślicznie wam dziękuję
14 lis 22:12
nauczyciel: n3 − n = n (n2 − 1) = n (n − 1) (n + 1) = (n − 1) n (n + 1) czyli mamy iloczyn trzech
kolejnych liczb naturalnych. Ponieważ co druga liczba naturalna jest podzielna przez 2 i co
trzecia przez 3, więc wśród czynników (n − 1), n, (n + 1) występuje przynajmniej jedna liczba
podzielna przez 2 i przynajmniej jedna podzielna przez 3. Ponadto liczby 2 i 3 są względnie
pierwsze tzn. NWD(2,3)= 1, więc iloczyn (n − 1) . n. (n + 1) dzieli się przez 6.
14 lis 22:12
Lauri: Kurcze, pomożecie?
,,Uzasadnij,że dla każdej liczny n wynik działania 3n+3+3n , jest podzielny przez 28 " ? ;x
8 kwi 17:33
ZKS:
Nic nie ma że n ∊ N? Tu nic nie ma do udowadniania.
3n + 3 + 3n = 28 * 3n
Jest to wielokrotność liczby 28 więc ta liczba jest podzielna przez 28 o ile n ∊ N.
8 kwi 17:36
.: Ale zaraz, powoli, jak dojść do tego że jest to wielokrotność 28?
Nie, nic więcej w tym zadaniu nie ma.
8 kwi 17:38
ZKS:
Po co zmienisz nick bo nie rozumiem?
8 kwi 17:40
ZKS:
Wyłącz przed nawias 3n i otrzymasz to samo.
8 kwi 17:45
P@weł: 3n(33+1) = 3n*28 , jest to iloczyn ktory mozemy podzelic przez 28
8 kwi 17:50
P@weł: chyba dobrze
8 kwi 17:50
P@weł: zobacz ze x3(x3) = x3+3= x6 , tutaj jest to samo : 3n(33+1)= 3n+3 + 3n
przeanalizuj na spokojnie
8 kwi 17:55
.Lauri: Pisałam z różnych przeglądarek, dlatego nick się nie przeniósł, przepraszam

Przeanalizowałam, już rozumiem, bardzo dziękuję za pomoc
8 kwi 18:44