funkcja
Łukasz: Znaleźć f(x) jeżeli wiadomo, że:
f((x+1)/(x−1))=2x2−1
14 lis 21:56
Łukasz: jak się wg do tego zabrać f(x+1x−1)?
14 lis 22:00
Saizou : | | x+1 | | x+1 | |
f( |
| )=2( |
| )2=... |
| | x−1 | | x−1 | |
zał: x≠1
14 lis 22:02
Łukasz: dzięki

zaraz powlacze
14 lis 22:03
aniabb: tak to chyba jak wiadomo jakie jest f(x) i chcesz policzyc f((x+1)/(x−1))
14 lis 22:07
Łukasz: wystarczy takie cos: x2+4xx2−2x+1
czy da coś sie jeszcze z tym zrobic?
14 lis 22:08
Łukasz: x2+4x PRZEZ x2−2x+1
14 lis 22:09
zośka: Zgadzam się z aniabb. To nie tak
14 lis 22:10
Łukasz: czyli jak sie za to wiziąć?
14 lis 22:13
Łukasz: w miejsce x wstawic 2x2−1?
14 lis 22:14
Łukasz: A MOŻE ZAMIAST X −−>Y I WYLICZYC TO?
14 lis 22:19
zośka: Może tak:
wówczas (f◯g)(x)=2x
2−1
| | x+1 | |
Spróbuj wyznaczyć g−1(x). Wychodzi, że jest to ta sama funkcja g−1(x)= |
| |
| | x−1 | |
g◯g
−1=x
zatem (f◯g)(g
−1(x))=f(x)
czyli f(x)=2(g
−1(x))
2−1
chyba jednak w tym wypadku wychodzi tak jak napisal saizou bo g=g
−1
14 lis 22:25
pigor: ... , tu faktycznie tak jest , że . ...
| | x+1 | | 2(x+1)2 | | 2(x+1)2−(x−1)2 | |
f(x)=2( |
| )2−1 = |
| −1 = |
| = |
| | x−1 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
| | 2x2+4x+2−x2+2x−1 | | x2+6x+1 | | x2+6x+1 | |
= |
| = |
| = |
| , gdzie x≠1. |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | | x2−2x+1 | |
14 lis 22:27
zośka: Z reguły funkcja i funkcja do niej odwrotna nie są równe, dlatego napisalam, że to nie tak.
| | x+1 | |
Gdyby g−1 była inna to musiałbyś do wzoru 2x2−1 podstawić coś innego niż |
| |
| | x−1 | |
14 lis 22:29
Łukasz: ale tylko w tym przyadku jakby była inna fukcja to moze nie wyjsc?
14 lis 22:30
Łukasz: możesz mi zosia po kolei twój tok przedstawic?
14 lis 22:31