liczby zespolone
Damian: jak policzyc:
(−3 + 3i)5
14 lis 21:52
Damian: pomoe ktos?
14 lis 21:56
Damian:
14 lis 22:04
Mila:

I sposób
(−3+3i)
5=[3(−1+i)]
5=3
5 *(−1+i)
4*(−1+i)=243*(−1+i)
2(−1+i)
2*(−1+i)=
=243*(1−2i−1)*((1−2i−1)*(−1+i)=243*(−2i)*(−2i)*(−1+i)=243*4i
2*(−1+i)=
=972*(1−i)
II sposób
z=(−3 + 3i |z|=3
√2
| | 3π | | 3π | |
(−3 + 3i)5=(3√2)5*(cos(5* |
| )+ isin(5* |
| )=... dokończ |
| | 4 | | 4 | |
14 lis 22:15
14 lis 22:40
Mila: Damian co to ma być? Nie rozumiem.
14 lis 23:20
asdf:
± − bo zależy od funkcji trygonometrycznej
14 lis 23:26
Mila: | | 3π | | 3π | |
Asdf chodzi chyba o sin |
| lub cos |
| |
| | 4 | | 4 | |
wasz zapis jest błędny i to miałam na mysli.
Damian dokończ liczyć z postaci trygonometrycznej.
15 lis 00:00
asdf: dlaczego mój jest błędny? Napisałem niżej "zależy od funkcji trygonometrycznej"
15 lis 00:05
Mila: | | 3π | | √2 | |
asdf − zapis jest błędny, ponieważ |
| ≠ |
| |
| | 4 | | 2 | |
15 lis 00:08