Macierze
Damian: Jak policzyc wyznacznik macierzy prostokatnej np. 2x3?
14 lis 21:40
Damian: prosze o pomoc. bardzo pilne
14 lis 21:41
Darek:
Nie da się
14 lis 21:44
Damian: zadanie: zbadaj zaleznosc liniowa. v1,v2,v3 w r2 dla
v1=macierz1x2: 1 v2: 2 v3: 0
−1 1 3
14 lis 21:48
14 lis 21:53
Dominika: Pomogłabym Ci, ale SAMA MAM KURDE NIE POTRAFIE xD
14 lis 21:55
Damian: Napisz do Juriego on ci pomoze
14 lis 21:56
nauczyciel: Jeśli mamy zbadać linową niezależność wektorów i nie da się ich ułożyć w macierz kwadratową to
nie możemy policzyć wyznacznika. Korzystamy wtedy z definicji.
a[1,−1]+b[2,1]+c[0,3]=[0,0]
a+2b=0
−a+b+3c=0
jak dodamy te równania mamy
3b+3c=0 czyli c = − b
z pierwszego równania wyliczamy a i mamy a = −2b, zaś b należy do R
czyli wektory są liniowo niezależne dla b=0 zaś dla pozostałych wartości b są liniowo zależne
14 lis 22:00
Damian: to a+2b=0 i −a+b+3c=0 jest z definicji i zawsze mozna z tego skorzystac?
14 lis 22:12
Damian: b=0 czyli jest zalezne
a co z a i c?
14 lis 22:34
nauczyciel: z definicji trzeba znależć wspólczynniki, które przemnożone przez wektory i dodane dadzą wektor
zerowy
gdyby były np takie wektory [4,5,3] i [9,8,7] to mielibysmy
a[4,5,3] + b[9,8,7] = [0,0,0]
a*4 + b*9 = 0
a*5 + b*8 = 0
a*3 + b*7 = 0
i rozwiązujemy układ równań.
W Twoim przykładzie jeśli b= 0 to automatycznie a=0 i c=0 dlatego są niezależne, bo same zera
wyszły. Jak b jest różne od zera to automatycznie a i c też, czyli są zależne
14 lis 22:39
Krzysiek: nie można napisać, że jeśli b=0 to są liniowo niezależne..
przecież 3 wektory R2 nie mogą być liniowo niezależne.
14 lis 22:40
Damian: czyli jak rowna sie 0 to sa liniowo niezalezne?
14 lis 22:43
Damian: nauczyciel, ale jezeli dodamy te wektory a i b to nie wyjdzie [0,0,0]
14 lis 22:44